Behandelingen bij

Tandprothetische Praktijk

Van Den Heuvel

Immediaatprothese

Stel, uw tanden hebben op een bepaald ogenblik een dusdanige staat, dat het verstandig is een kunstgebit te nemen. De tandprotheticus meet u in eerste instantie een tijdelijke, mooie prothese aan. Later volgt de definitieve prothese. De tandprotheticus werkt samen met een tandarts/kaakchirurg.

De tandarts/kaakchirurg heeft samen met de tandprotheticus een behandelplan opgesteld om uw tanden en kiezen te trekken. Daarvóór heeft de tandprotheticus al afdrukken van uw tanden en kiezen gemaakt. Die zijn de basis voor het kunstgebit dat hij voor u gaat maken. Hij houdt daarbij rekening met uw specifieke wensen. Denk aan de kleur, stand of vorm van de nieuwe tanden.

Het trekken van de tanden en kiezen

Het trekken van de tanden en kiezen gebeurt meestal in één keer, indien dit een te grote ingreep is zal de tandarts eerst uw kiezen trekken. Uw tanden trekt hij dan pas later, zodat u niet zonder tanden hoeft te lopen. Tussen het trekken van kiezen en tanden zit doorgaans wel enkele weken. In de tussentijd krijgt het tandvlees en het kaakbot de gelegenheid om te genezen en te herstellen. Indien er toch voor wordt gekozen in één keer al uw tanden en kiezen te trekken, zullen wij eerst uw nieuwe prothese maken zodat u dan ook nooit zonder tanden zult lopen.

Het kunstgebit wordt direct geplaatst

Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over de verse wonden. Maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband op de wonden zit.

Als u het resultaat in de spiegel bekijkt, zal het er wat vreemd uitzien. U hoeft hier niet van te schrikken er is immers heel wat in uw mond gebeurd. Na een paar dagen ziet het er al een stuk beter uit.

De eerste dag

De eerste dag zal uw kunstgebit nog niet lekker zitten. Het zal klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch mag u het niet uit uw mond halen. U kunt er de wonden weer mee opentrekken. En omdat uw tandvlees daarna kan gaan zwellen, zal het kunstgebit ook niet meer goed in de mond passen.
De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood zijn. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Dan neemt het speeksel ook weer de normale kleur aan. Dat betekent niet dat de wonden helemaal zijn genezen. De eerste 24 uur kunt ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wonden. Door te spoelen laten die stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

Er is een kleine kans dat het bloeden niet overgaat, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. Waarschuw dan uw tandarts/kaakchirurg. Doe dat ook als u pijn houdt. In elk geval niet zomaar een pijnstiller nemen, want van sommige pijnstillers kan het bloeden juist heviger worden. De tandarts/kaakchirurg spreekt met u af wat u de eerste 24 uur wel en niet mag doen.

Wennen aan het eerste kunstgebit

Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet de tandarts/kaakchirurg dat, of doet u het zelf. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water waarin u eventueel een beetje zout doet. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar spoelmiddel gebruiken.

Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken. Dit is vaak een onopgemerkt proces.

De onderkaak slinkt vier keer zo snel als de bovenkaak. Wanneer de (immediaat) prothese erg los gaat zitten kan deze worden aangepast door er een laagje in te leggen (wij noemen dat rebasen). In de regel wordt er na 3 maanden een rebasing uitgevoerd.

De kans is groot dat de prothese binnen het eerste jaar weer los gaat zitten omdat uw kaken verder slinken, dan kan de prothese weer worden opgevuld of kan er een nieuwe prothese worden vervaardigd.

Volledige gebitsprothese

Een volledige gebitsprothese is een prothetisch hulpmiddel dat gemaakt wordt wanneer er geen eigen tanden of kiezen in de mond meer aanwezig zijn. De volledige gebitsprothese dient om de vijf tot tien jaar vervangen te worden. Voor het vervaardigen van een nieuwe volledige prothese kunt u zonder verwijzing bij ons terecht.

Wanneer u kiest voor een nieuwe prothese stel ik voor de behandeling een behandelplan op. Deze bestaat uit 6 afspraken, namelijk:

1e Afspraak. Intake gesprek/1e afdruk

Uw persoonlijke gegevens worden genoteerd. Uw huidige prothese en uw mondholte worden nagekeken. Vaak maak ik meteen een afdruk van uw kaken.

2e Afspraak. Definitieve afdrukken

Met behulp van speciaal voor u gemaakte afdruklepels worden de definitieve afdrukken van de beide kaakdelen gemaakt. Daarmee wordt gelijk de randlengte en de pasvorm van de prothese vastgelegd.

3e Afspraak. Beetbepaling

Bepaald wordt hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan en hoeveel ruimte er in de mond is voor het kunstgebit. Verder worden de kleur en vorm van de tanden en kiezen uitgekozen. Er wordt rekening gehouden met uw persoonlijke wensen.

4e Afspraak. Passen in was

De tanden en kiezen staan op een pasplaatje, waardoor de pasvorm van de prothese dan nog niet optimaal zal zijn. Er wordt dan gekeken of de tanden mooi in uw mond staan en de kiezen goed op elkaar komen.

5e Afspraak. Plaatsen van de prothese

De prothese wordt in de mond geplaatst en op esthetiek, spraak en eventuele pijnklachten gecontroleerd. Het gewenningsproces kan enkele weken duren. Zodra er pijnklachten ontstaan kunt u direct contact opnemen met mij voor maken van een afspraak. U kunt dezelfde dag nog terecht.

6e Afspraak. Nacontrole na een week

De pasvorm en functie van het kunstgebit wordt gecontroleerd en er zal indien nodig enkele correcties worden uitgevoerd.
Uiteraard kunt u ook zelf contact met ons opnemen om, los van deze nacontrole, een (extra) afspraak in te plannen wanneer u bijvoorbeeld last heeft of wanneer de prothese niet goed meer zit.

Het advies is om regelmatig (een keer per jaar) uw prothese te laten controleren. Om zodoende de pasvorm en andere aspecten te controleren.

Partiële prothese

Uw tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van uitneembare gebitsprothesen. Hieronder valt ook de partiële prothese. Ten opzichte van de volledige prothese is er echter in behandelwijze en verantwoording wel een groot verschil. Een partiële prothese kan alleen door uw tandprotheticus worden vervaardigd als uw tandarts regelmatig uw eigen tanden en kiezen controleert. Uit deze controle moet blijken dat de belasting door de partiële prothese geen probleem zal opleveren voor uw eigen tanden en kiezen. Voor het vervaardigen van een partiële prothese werkt uw tandprotheticus dus samen met uw tandarts. Uw tandarts draagt immers de verantwoordelijkheid voor de eigen tanden en kiezen en uw tandprotheticus voor de partiële prothese. Mocht u geen tandarts hebben, wij werken nauw samen met onze tandarts onder 1 dak.

Welke soorten partiële prothesen bestaan er?

  • Kunstof plaatprothese met of zonder klammers
  • Kunstof flexibele prothese
  • Frame prothese
Klikprothese

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen hebben gestaan. Niet op de plek van iedere tand of kies wordt een implantaat geplaatst. Het volstaat om voor het dragen van een onderprothese slechts 2 of 4 implantaten te plaatsen. Een implantaat is gemaakt van titanium, een materiaal dat de eigenschap heeft vast te groeien aan het bot. Het implantaat heeft een doorsnede van 3 à 4 millimeter en is 8 tot 16 millimeter lang. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst en biedt na inheling houvast aan het uiteindelijke kunstgebit. Meestal worden de implantaten in de onderkaak toegepast, maar soms ook in de bovenkaak.

De verwijzing

Wij werken op het gebied van de implantologie nauw samen met een kaakchirurg. Tussen ons bestaat een verwijsrelatie en er zijn duidelijke afspraken gemaakt, zodat u als patiënt en de behandelaars precies weten waar ze aan toe zijn.
In veel gevallen komt het voor dat u voor het eerste consult bij uw tandprotheticus terecht komt. Na beoordeling van uw mond, het bespreken van de mogelijkheden en het te volgen behandelplan, wordt u verwezen naar de implantoloog.
Nadat u geïmplanteerd bent zal de implantoloog uw tandprotheticus schriftelijk informeren over de gevolgde implantatieprocedure en u terug verwijzen op het moment dat de implantaten geheel vastzitten in het bot. Uw tandprotheticus kan nu beginnen met het vervaardigen van uw nieuwe gebitsprothese. Uw tandprotheticus verzorgt het uitneembare deel en de tandarts-implantoloog het vastzittende deel.

Overig

Rebasing en aanpassingen

Wat heel veel mensen niet weten is dat een prothese na een paar jaar (of maanden) vaak nog kan worden aangepast. De ruimte die ontstaan is tussen de prothese en de geslonken kaak wordt (nadat er een afdruk is gemaakt met de bestaande prothese) opgevuld. Het zogenaamde rebasen kan in één dag worden gedaan. Hierdoor hoeft u maar even zonder prothese te lopen.

Reparaties

Ook wanneer er een tand kapot is of ontbreekt of als er een scheur de prothese zit, kan in de meeste gevallen de prothese gewoon gerepareerd worden. Het is mogelijk om in de praktijk hierop te wachten. Wel graag van te voren telefonisch een afspraak maken.

Mondbeschermer

Speciaal voor sporters met risico op mondletsel maken wij op maat een mondbeschermer die u optimale protectie geeft.
Vooral sporten als Hockey, honk- en baseball en vechtsporten geven een verhoogde kans op letsel aan de tanden.

Procedure:

Er wordt een afdruk genomen van de gehele bovenkaak. Hierop wordt een individuele beschermer gemaakt in een kleur of kleurcombinatie naar keuze met een perfecte pasvorm waardoor het dragen van de mondbeschermer geen belemmering geeft in de uitoefening van de desbetreffende sport.
Dus optimaal comfort en bescherming geeft een prettig en veilig gevoel.